Digitális scrapbook

A Scrapbook.hu-n találtam egy nagyon jó cikket, szeretném megosztani veletek, íme:

Hagyományos vagy digitális scrapbookkal kezdjek el előbb ismerkedni? Melyek az előnyei és hátrányai a két technikának? Számomra melyiket lenne célszerűbb kipróbálni? Mi áll majd hozzám közelebb, ha belevágok? Talán mindenkiben felmerülnek ezek a kérdések, aki először találkozik a scrapbookinggal.


Cikkünkben, anélkül hogy a digitális scrapbook mellett tennénk le a voksunkat, szeretném bemutatni a digitális scrapbook előnyeit. Annál is inkább pártatlan szívvel tudok erről írni, hiszen én magam mindkét (ha a hibrid technikát is különveszem, mindhárom) techinkát ugyanolyan kedvvel művelem. Célunk ezzel a cikkel inkább az, hogy aki még csak most ismerkedik az albumkészítés rejtelmeivel, könnyebben el tudja dönteni, hogy a scrapbook melyik ágával kezdi majd szárnybontogatásait. Álljon itt hát néhány válasz arra a kérdésre: miért éppen digitális scrapbooking?

  • A digitális hozzávalók használata számos lehetőséget ad a felhasználóknak. A díszítőelemek átméretezhetõk, újranyomtathatók, még akár a színükön is lehet változtatni. Soha nem jöhetünk zavarba például, ha mégtöbb papírra lenne szükségünk a testvérünk esküvői albumához!
  • A digitális scrapbook alapanyagok újra és újra felhasználhatóak, ahányszor csak akarjuk. Mondjuk, például támad egy jó albumötletünk az éjszaka kellős közepén, amit mindenképpen meg szeretnénk csinálni, de nincs hozzá megfelelő papírkészletünk? Felmehetünk az internetre és kereshetünk magunknak freebie-ket, vagy fizetős készleteket néhány perc alatt. Nincs vele különösebb gond, nem jár kényelmetlenségekkel.
  • Mivel csakis a számítógépet használjuk munka közben, nincs szükségünk külön szobára vagy ha abba akarjuk hagyni, mert vacsorát kell adnunk a családnak, még az asztalunkat sem kell lepakolnunk hozzá.
  • Vagy szeretnénk albumunk egy-egy példányát odaajándékozni a családnak vagy barátainknak? A hagyományos scrapbooking esetében egyrészt ez elég időigényes másrészt nem kevés pénzbe is kerül. A digitális technikával viszont annyi másolatot készíthetünk ugyanarról az összeállításról, ahányat csak akarunk, s mindezt csupán nyomtatási költségen. De, ha például ha 12×12-es (30×30 cm-es) oldalakat készítettünk, de a nagymamánknak egy kisebb, mondjuk 6×6-os albumot szeretnénk ajándékozni, a digitális scrapbookban ez sem probléma, hiszen kicsinyítve kinyomtathatjuk (természetesen dizájntól függően) és már kész is vagyunk, nem is beszélve a fotókönyvek által nyújtotta rugalmas és változatos lehetőségekről.
Ez egy felújított cikk. Eredeti változat: Budaházi Brigitta: Digitális Scrapbook Iskola 2006.06.19. [scrapbook.fw.hu]

2 megjegyzés:

  1. Nekem is a kényelmesebb a digitális SB.Hangulatilag talán nem mindig tudja azt nyújtani mint egy hagyományos.Viszont az is igaz hogy méltó helyet követel magának az általad is vázolt előnyök miatt.

    VálaszTörlés
  2. Nekem mind a kettő bejön de a cikknek van folytatása és mint SB alapitó mint Gigi elég furcsán hangzik tölle a cikk folytatása
    Azért az nagy elöny akinek van gyereke mert az albumoknak van jelentöségük és figyelemmel lehet kisérni a gyerek fejlödését és a családét is
    Ezek szép emlékek
    A digis már uncsi és nem igazán kreativ csak kész dolgokat pakolgatunk
    A kézinél mi magunk készítjük el az ajándékoka vagy épp dobozt amibe beletesszük az ajándékot
    Vagy egy képeslap amit elküldünk valakinek
    Sok minden szól a kézi mellett
    A digis arra jó hogy ha van egy kihivás részttudj venni benne
    Én is digissel keztem de én még akkor kezdö voltam és igy gyakoroltam,egy idöútán már nem kötött le,aztán jött a kézi és kezdem kinöni
    Már mást is csinálok ami hasznos

    VálaszTörlés