Mire jó a scrapbook?

A digitális scrapbook technikával nem olyan régóta ismerkedem. Az előbbi cikket elolvasva átláttam a digitális technika előnyeit és szépségeit is. Ez mellett nagyon tetszik a hagyományos technika, régóta kacérkodom azzal a gondolattal, hogy belevágok egy hagyományos scrapbook album, vagy oldal elkészítésébe is. Nagyon sok mindent kell össze szednem megvenni és beszerezni a szükséges alapanyagokat, ötleteket gyűjteni ezzel kapcsolatban is. Sokat böngészem a Scrapbook.hu oldalt ahol igen sok hasznos tanácsot olvasok és kapok, gyönyörű oldalakat albumokat látok a galáriában ezért is érzem azt, hogy a hagyományos scrapbookot is ki kellene próbálnom. Egyedi és saját készítésű oldalakat lehet készíteni, a hozzávaló kellékek sokszínűsége pedig kimeríthetetlen. Mellette azért a digitális scrapbook készítése is megmarad. Ismét egy nagyon jó cikk a Scrapbook.hu-ról ezt is érdemes elolvasni, íme:

Mire jó a scrapbook?

2009. 02. 02. Hámos Beáta

A scrapbook valójában egy varázslat. Megörökíti életünk legszebb és legkülönlegesebb pillanatait fotók, tárgyi emlékek és szívhez szóló kommentárok keretében. Segítségével hétköznapi és egyedi emlékeket örökíthetünk meg, mind magunk, mind szeretteink – mind a generációkkal később érkezők számára.

A scrapbook különböző, kezdetleges formáit a XVI. századig vezethetjük vissza, de amit ma scrapbook-nak hívunk annak kezdete igazából 1826-ra tehető, amikor is Nicéphoré Niépché-nek sikerült egy fém lemezre képet rögzítenie. 13 évvel később megszületett a fényképezőgép és elérhetővé vált a közönség számára is. Az 1800-as évek közepére, amikor a fotókból már másolati példányokat is tudtak készíteni hihetetlen népszerűségnek kezdett örvendeni a fotózás. A mai scrapbook-osok ezeknek az úttörőknek a nyomdokaiban járnak, hiszen számunkra már csak egy kattintás a fotó elkészítése – nekik köszönhetően.
Scrapbook összeállításunk készítésekor tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyire áldásos tevékenységet végzünk – maradandót alkotunk magunk és gyermekeink számára. Éppen ezért fontos, hogy körültekintően válasszuk ki az alapanyagokat. Savmentes és időtálló kellékek kiválasztásával biztosítani tudjuk, hogy igazi örökséget hagyunk gyermekeinkre, igazi kincset, amelyet ők is meg tudnak majd osztani a saját gyerekeikkel.

Ahogy minden ember egyedi és megismételhetetlen, úgy minden scrapbook oldal és album is az. Mindenki más témát örökít meg szívesen, de már ezzel a választással is kialakítjuk a saját stílusunkat. Az alábbiakban végignézzük milyen témákat ajánlunk megörökítésre, ezekből szabadon, kedvünk szerint válogathatunk.

1. Örökítsük meg családunk történetét!
Sokunknál megtalálhatóak a régi, barna, ütött kopott családi fotók nagyszüleinkről, dédszüleinkről vagy még régebben élt őseinkről. Akadhatnak olyan képek is, amelyen olyan ősünk van, akiről nem tudunk szinte semmit. Próbáljunk minél többet megtudni még élő rokonainktól ezekről az emberekről, magukról a régi fényképekről és azok elkészítésének körülményeiről, az akkor élt emberek mindennapi életéről állítsunk össze családfát, gyűjtsünk minél több információt és azokat jegyezzük le. (A családi történet átfogó megörökítésének fortélyaival külön e-bookunk foglalkozik majd, amely webáruházunkból lesz elérhető hamarosan.)
2. Meséljünk el egy történetet!
Ez a legáltalánosabb téma, amivel egy scrapbook-os foglalkozhat: fotók alapján egy történetet tudunk elmesélni, ami által a cselekmény újraélhetővé válik. Írjunk megkapó kommentárokat, amelyek színesen, részletesen és megkapóan elmesélik mi is történt – a fotók pedig ezt a történetet tükrözzék. Ne felejtkezzünk el a dátum, a helyszín- és a szereplők neveinek lejegyzéséről sem. A kommentár írás alapjai megismerhetőek cikkünkből.
3. Készítsünk scrapbook-ihletésű ajándékokat!
Mutassuk ki szeretetünket családtagjaink, barátaink felé. Egy kis albumnál vagy egyéb, scrapbook ihlette ajándéknál nincs is meghatóbb és szeretettel teljesebb. Örökítsük meg az együtt átélt boldog perceket vagy azokat az embereket, akik a megajándékozottnak sokat jelentenek. Az effajta ajándékokkal biztos sikereket érhetünk el. (Rengeteg ajándékötlet található honlapunkon, sokféle technikát bemutatva.)
4. Rendszerezzük fényképeinket!
Biztosan mindenkinél lapul egy doboz az ágy alatt vagy a szekrény mélyén, amely tele van fényképekkel. Vegyük ezeket elő és scrapbook albumok segítségével rendszerezzük őket. Készíthetünk ezekből egyszerű scrapbook oldalakat, amelyeken csak azokat az információkat jegyezzük le, amiket fontosnak tartunk (például csak a képen szereplők neveit és a fénykép készítésének dátumát). Honlapunkon újonnan induló sorozatként 5 teljesen egyszerű, mindenki számára elkészíthető, kevés alapanyagot igénylő oldal elkészítését írjuk le. (Itt elolvashatod az első részt.) Az így elkészült oldalakat rendezzük albumokba. Bár a kivitelezés teljesen egyszerű, de a végeredmény mégis sokkal szebb, mint a dobozba zsúfolt fotók látványa.
5. Élvezzük az alkotást!
Élvezzük azt a változást, amelyet a rendszeres scrapbookozás okoz az életünkben. Észre fogjuk venni mennyire más szemmel nézzük a világot. Sokkal jobban fogunk örülni az apró dolgoknak, az elrakott kis emlékeknek megtaláljuk majd a méltó helyet oldalunkon. Rengeteg új terület vár még felfedezésre: fejlesszük kreativitásunkat, tanuljunk meg szép fotókat készíteni, vegyünk elő olyan segédeszközöket, amelyeket eddig nem használtunk, kísérletezzünk bátran és élvezzünk minden pillanatot! Honlapunk cikkeiből rengeteg ötletet adunk ehhez!
6. Dolgozzuk fel a minket ért történéseket!
Sajnos nem kerülhetjük el az élet negatív történéseit sem. De a scrapbook az elvesztett családtag iránt érzett fájdalmat is képes némiképpen enyhíteni, olyan módon, hogy a bennünk feltorlódott érzelmeket papírra vetjük, kiírjuk magunkból, és elvesztett szerettünk fényképével együtt oldalba foglaljuk. A fájdalom nem múlik szívünkből, de mégis jólesik és sokat segít a feldolgozásban, hogy leírtuk érzéseinket. Méltó emléket állíthatunk így elvesztett családtagunknak.
7. Készítsünk magunkról scrapbook oldalakat, albumokat!
Szintén terápiás célból magunkról is készíthetünk oldalakat. Jó alkalom erre, ha közelgő születésnapunk előtt számot vetünk mi minden történt eddig életünkben és merre haladunk, mit szeretnénk még elérni. Milyennek látjuk magunkat és mások milyennek látnak bennünket? A témával szintén részletesen foglalkozunk majd…
8. Készítsünk gyermekeinkről albumot!
Szinte klasszikus scrapbook-téma gyermekeink első éveinek részletes megörökítése. Akár babanapló-szerűen is vezethetjük, vagy csak a legfontosabb eseményeket emeljük ki egy-egy oldallal. A gyermekkor megörökítésével a Scrapbookozz Velünk! magazin I/2. száma foglalkozott részletesen, illetve a témában hamarosan megjelenik e-bookunk is.
9. Szerezzünk új barátokat!
És végül, de nem utolsó sorban szeretnénk felhívni a figyelmet a scrapbook azon addicionális tulajdonságára, miszerint általa könnyedén szerezhet mindenki új barátokat. Honlapunk célja egy olyan közösség létrehozása, ahol – scrapbook oldalainkon keresztül – megosztjuk egymással legszemélyesebb gondolatainkat és érzéseinket, és pont ezért teljesen nyitottá válunk a többi résztvevő nyílt és őszinte megismerésére, megértésére és elfogadására. Eztán már csak egy kis lépés kell, hogy ez a szoros kapcsolat barátsággá fejlődjön, amelyet szeretnénk biztosítani minden látogatónk számára rendszeresen szervezett tanfolyamok és találkozók alkalmával, amikor személyesen is megismerhetjük egymást és együtt hódolhatunk kedvenc hobbinknak: a scrapbook-nak!
Nagyon kellemes időtöltést kívánunk minden kedves látogatónknak, reméljük, hogy az oldalunkon olvasott cikkek mindenkit alkotásra inspirálnak - és gondosan felépített tudásbázisunkban mindenki megtalálja az őt leginkább érdeklő információt, amelyre az albumkészítéshez szüksége van!

A bemutatott scrapbook oldalak részletei és a hozzávalók listája megtekinthető a galériában:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése