Hagyományos scrapbooking


Folytassuk tovább az ismerkedést az albumkészítés csodálatos világával! A következő három cikk során a scrapbooking két fő változatát, a hagyományos és a digitális technikát érintjük, ezt követően pedig a kettő ötvözetével, a hibrid scrapbookinggal foglalkozunk majd.

A papíralapú technikát, minden későbbi változat gyökerének tekinthetjük.
Története évszázados múltra tekint vissza. Alapvetően mindig is fényképek, dokumentumok, apró emléktárgyak és leírt gondolatok ötvözetét jelentette, amelyet gondosan albumokba vagy fali tablókba rendezett készítője. Abból a célból tette mindezt, hogy összeállítása továbbadja majd a későbbi korok számára azt a történetet, amit ő maga szándékozott velük elmondatni.

A tradicionális, papír alapú albumokban többnyire fényképek és leírt gondolatok kapnak helyet, de, ahogy az előző cikkben is említettem, az alkotói szabadság végtelen: a hozzávalók és felhasznált anyagok számának és jellegének csak a készítő képzelete és ízlése szabhat határt.
Hagyományosan ide tartoznak a különböző belépőjegyek, újságkivágások, térképrészletek, szórólapdarabkák vagy bármilyen apró tárgy.

Alapként háttérpapírok állnak rendelkezésre – az egyszínűek a színskála minden árnyalatában, a mintás papírok pedig az elképzelhető összes témában, stílusban, bármilyen alkalomhoz illően elérhetőek számunkra. Csinosításul általában gombok, szalagok, fémdíszek, papírvirágok, miltonkapcsok, matricák használatosak, de a díszítőelemek alapfajtáit is nehéz felsorolni.

A díszítőelemek és a hozzávalók kiválasztását és összegyűjtését követően, maga az albumkészítés úgy történik, hogy nekünk tetsző módon elhelyezzük mindezt egy scrapbook oldalon. Végül néhány személyes gondolat hozzáadásával dokumentálhatjuk életünknek azt a részletét, amiről a fotók, és az egész „körítés” tulajdonképpen szól: az oldal létrejöttének célját. Ezzel „húzzuk alá”, miért volt fontos számunkra, hogy megörökítsük egy albumoldalban.

Ha kedvet kaptunk a tradicionális, kézzel készült albumokhoz, alapvetően előhívott vagy kinyomtatott fényképekre lesz szükségünk (bár, léteznek olyan scrapbook oldalak is, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak fényképet!), továbbá jól jöhet még bármilyen emléktárgy - például néhány külföldi pénzérme, ha például utazásról készítünk oldalt.
Ezután szükségünk lesz valamire, amiben elhelyezzük majd az emlékoldalt – magára egy scrapbook albumra vagy egy díszítetlen albumalapra, készülhet belőlük úgynevezett minialbum is, sőt az elkészült összeállítások bekeretezve akár lakásunkat is díszíthetik. Megszámolhatatlan stílusú, formátumú és kivitelezésű scrapbook album áll rendelkezésünkre.
Lehetnek teljesen üresek de külföldön rendelkezésre állnak olyanok is, amelyekről már csak a fényképek hiányoznak (ezek azok az albumok, amelyeket előző cikkemben említettem: amelyeket mi magunk is ajándékozhatunk szeretteinknek). A scrapbook albumokat és a minialbumokat későbbi cikkeimben fogom részletesen bemutatni.

Image Innentől kezdve utunk során milliónyi irányba vezető útelágazáshoz érkeztünk. Hiszen ahhoz, hogy egy albumoldal elkészüljön néhány ötletre és egy kis szépérzékre van szükségünk – maga a stílus viszont személyenként különböző. Nincsenek direktívák, csupán trendek, divatos hozzávalók és jól alkalmazható trükkök, de szigorú szabályok nem léteznek. Nincs is rá szükség. Vannak, akik a minimális díszítést kedvelik és olyanok is, akik gazdagon dekorálnak. Mindenkinek igaza van! Én magam arra buzdítom az olvasót, hogy elsősorban saját magának alkosson!

Ami tetszik számára, azt helyezze el ott, és ahogy gondolja. A gyakorlat során aztán kialakul majd saját stílusa.
Amire a kezdéshez mindenképp szükségünk lesz a fentieken kívül az a speciális, archiváláshoz gyártott fotóragasztó és néhány vágóeszköz, továbbá egy (lehetőleg savmentes) toll, hogy megírhassuk a (scrapbookos zsargonban kommentárként hívott) kísérőszöveget.

ImageA scrapbook oldalak sajátossága, hogy gyakran tartalmaznak címfeliratot is (az illusztráción: Kilenc hónap) és néhány kiegészítő információt, mint például a dátum vagy egy alcím. A kommentárt ráírhatjuk közvetlenül a háttérként szolgáló papírra, vagy külön papírdarabokra, de kinyomtathatjuk számítógéppel is.

A végére hagytam egy korántsem jelentéktelen témát. Mivel egy-egy albumoldal elkészítése nem kevés időt és gondosságot igényel, tanácsos olyan hozzávalókat választanunk, amelyek kiállják majd az idő próbáját. Amelyek megbízhatóak fényképeink és emlékeink biztonságos megőrzése szempontjából.

Itt a „közönséges” színes papírok, dekorációs anyagok azon tulajdonságára gondoljunk, amelyek a gyártásuk során hozzáadott adalékanyagok miatt, az évek során tönkretehetik fényképeinket vagy összeállításainkat. Emlékezünk megsárgult újságpapírokra vagy láttunk már kifakult, régi képeslapot amelyen különös marásfoltok jelentek meg? Ez a savak és a lignin hatása. A scrapbookhoz ajánlott termékek garantáltan sav és ligninmentesek és gyártóik garantálják, hogy minőségi romlás nem következik be használatukkor.

Ettől függetlenül a scrapbookosok véleménye megoszlik a tekintetben, hogy szigorúan ragaszkodnunk kell-e a savmentességhez, vagy nem? Sokan, beleértve jómagamat is, úgy vélik, hogy fontos, hogy az albumpapírok, a dekorációs kellékek, a ragasztók és a tollak sav és ligninmentesek legyenek, mert ezek védik és megőrzik a tartalmat, főleg, ha azok később már nem pótolhatók.

Mások azonban az alkotói szabadságra hivatkozva, szabadon válogatnak a hozzávalók között. Bármit felhasználnak, ami csak inspirálja őket egy scrapbook oldal összeállítása közben. Úgy gondolom, az alkotói szabadságba ez is bőven belefér! Ha tekintetbe van véve, hogy ezek a dolgok az idővel esetleg kárt szenvedhetnek, akkor más módon is megőrizhetjük őket az utókor számára mai pompájukban: a mai kor kézművesei számára már kézenfekvő műveik lefényképezése, így ha idővel a színek tompulnak vagy a „véletlenül használt” oldószeres ragasztó láthatóvá válik, az eredeti fényképet megőrizhetjük, bármi is történik az albumoldallal.
Bár ezzel egyetértek, javaslatom mégis: legyünk azért körültekintőek, mit használunk fel oldalaink készítésekor, ha szeretnénk, hogy eredeti formájukban kiállják az idő próbáját.

Bízom benne, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődést ez iránt a nagyszerű hobbi iránt. A további cikkekben igyekszem majd megmutatni hogyan és milyen élményeket és érzelmeket közvetíthetünk és kaphatunk, azaz mennyi pozitív változást idézhetünk elő magunkban és környezetünkben, ha közelebbről is megismerkedünk a scrapbooking technikával.

2 megjegyzés:

  1. Hasznosak ezek az információk. Köszönöm az olvasnivalót.

    VálaszTörlés
  2. Sziszi! Tudsz valamit Bettiről? Már nagyon aggódom érte! Edit

    VálaszTörlés